6 Şubat 2011 Pazar

Talvisota (Kış Savaşı)



Yönetmen: Pekka Parikka
Yazar: Pekka Parikka, Antti Tuuri
Oyuncular: Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Antti Raivio, Esko Kovero, Martti Suosalo, Markku Huhtamo, Matti Onnismaa, Konsta Mäkelä
Yıl: 1989
Süre: 191 Dakika
Tür: Savaş
Ülke: Finlandiya





Talvisota, 1939’da Sovyetler Birliği’nin Finlandiya’ya savaş ilan etmesiyle başlayan “Kış Savaşı”nı konu alıyor. Finlandiya’nın doğusunda yaşayan bir çiftçi aileden gelen Martti ve Paavo kardeşler ise filmin baş karakterleri.

1939 Sonbaharı’nın son günlerinde, Kızıl Ordu Finlandiya üzerine karşısındaki kuvvetlerden sayıca ve teknik olarak oldukça üstün bir biçimde yürümeye başlar. Filmde, bu küçüğün büyüğe karşı mücadelesi, çok güzel bir biçimde işlenmiş. Enemy at the Gates (Kapıdaki Düşman) filminden hatırlanacak her iki askerden birine tüfek sahnesine benzer biçimde, burada da askere çağırılan erlerin üniforma bile bulamadıklarını görüyoruz. Şapkalarına taktıkları rozetler ve palaskalar bazıları için askeri üniforma yerine geçiyor. Filmin asıl güzel yanıysa bütün savaşı askerlerin ve onların ailelerinin gözünden anlatması. Karşıdaki askerleri kana susamış caniler gibi göstermeyen, politik mesaj vermeyen ve geçmişin intikamını almaya çalışmayan bir savaş filmi. Fin askerlerinin yaptığı kahramanlıklar bile savaşın olağanlığı içinde anlatılmış. Filmde bir süper kahraman yok.





Filmde yaratılan savaş atmosferi ise oldukça başarılı ve gerçekçi. Dönemin silahları ve savaş araçları, birkaç küçük hata (yarı otomatik tüfek meselesi benim de dikkatimi çekmişti) dışında gerektiği gibi yansıtılmış. Açık alanlarda çekilen ve oldukça fazla sayıda figüranın kullanıldığı taarruz  sahneleri de gayet başarılı. Hatta film atmosfer konusunda o kadar başarılı ki, son kez izleyip ( kesinlikle bir kereden fazla izlenecek bir film) yattığım gece rüyamda, başroldeki karakter Martti gaz lambalarıyla aydınlatılan tahta siperlerde bana Fince (sanki nereden biliyorsam) bir şeyler anlatmaya başlamıştı ki açık bıraktığım radyodaki sunucu ortamın içine etti.



Olaylar ve karanlık atmosferin etkisiyle bakışlarınızı bazen tek bir noktaya sabitleyip kalsanız da filmde insanı neşelendiren birkaç ayrıntı var. Fazlaca anlatıp “spoiler” vermek istemem ama örneğin ben filmin ortalarında Finlandiyalıların da kedileri “pisi pisi” diyerek çağırdıklarını öğrendim.

Her ne kadar bir savaş filmi olsa da bazılarını rahatsız edebilecek seviyede sahneler var. Böbrek dalak ortamına gelemeyenler için uyarımızı da yapalım böylelikle.

Talvisota, uzun süresine rağmen sıkılmadan izlenecek bir savaş filmi. Üstelik işin içine heyecan katmak için tüm düşman birliğini tek başına yok eden, karizmatik, insanüstü savaşçılara da ihtiyaç duymuyor. Hollywood tarzı savaş filmlerinden bayanlara ve türün meraklılarına şiddetle tavsiye ediyorum.

****************************************************************** 9/10

  







Hiç yorum yok: