2 Ekim 2011 Pazar

Unutulmaması Gereken Oyun Karakterleri: Captain Price



FPS oyunlarında genelde karakterler oyun bittikten sonra unutulur. Ana karakterleri zaten genelde hiç görmeyiz, hatta bazı oyunlarda sesini bile duymayız, yan karakterlerse "Haydi aslanım şuraya koş! Ha, koştun mu, şimdi de şuraya zıpla!" gibi laflardan fazlasını etmeyen sığ karakterlerdir. Ancak Call of Duty oyunları en baştan beri bu sığlığı kırarken, Modern Warfare serisiyle tamamen ortadan kaldırdı. Yan karakterin geçmişine gidip onu kontrol etme, sürekli değişen ana karakterler, karakterler arası derin diyaloglar başta Modern Warfare serisi olmak üzere, Call of Duty oyunlarını FPS'lerden beklenmeyen bir derinliğe çekti. Artık ara demoları geçmiyoruz, hadi şunu öldürelim de bitsin şeklinde ilerlemiyoruz ve karakterlerle bağ kuruyoruz. Modern Warfare serisini oynayan hiç kimse Gaz'ı, Ghost'u, MacTavish'i unutmadı, hele ki Captain John Price'ı, hiç!


Dede Price

Yapımcı firma Infinity Ward, her oyununa bir Capt. Price koyduğu için, tanıdığımız ilk Price Call of Duty 2'den. Oyunun yapım ekibinden Sami Onur'un bir röportajda söylediğine göre John Price da bu İkinci Dünya Savaşı'nda görev almış Price'ın torunu.Yine aynı röportajda Captain Price'ın aslında İkinci Dünya Savaşı'nda görev almış gerçek bir kişiden ilham alınarak yaratılmış bir karakter olduğu da söyleniyor. Dede Price'ın bıyıkları oyuncular tarafından çok sevildiği için de, torunun tipi de ona benzetilmiş.



Karakterleri anlatacağım bundan sonraki paragraflar, Call of Duty serisiyle ilgili bilgiler (yaygın tabirle spoiler) içerebilir, oynamayanlar için serinin tadını kaçırabilir, uyarayım.



1942 yılında Kuzey Afrika cephesinde 7nci Zırhlı Bölük'ü kumanda eden Price, 1944 yılında İngiliz 6ncı Hava İndirme Bölüğü'yle Normandiya Çıkartmasına katılır. Daha sonra özel harekat birimi SAS'a tayin edilir. SAS bünyesinde Almaya'da bir barajın sabote edilmesinden sonra, Tirpitz adlı savaş gemisinin sabotesi sırasında, 27 Ekim 1944 yılında öldürülür.



Asıl konumuz olan Capt. Price'ın hayatına dair bildiğimiz en eski şey, Imran Zakhaev'e suikast girişimi. Terk edilmiş Çernobil'de silah kaçakçılığı anlaşması için bulunan Zakhaev'i vurmak için SAS tarafından görevlendirilen iki kişiden birisi Price, ama o zaman Captain (Yüzbaşı) değil, Lieutenant (Teğmen). Ancak bu girişim başarısız oluyor ve Zakhaev tek kolunu kaybediyor.



Bu girişimden sonra Price ve komutanı MacMillian kaçarlerken yakınlarına düşen bir helikopter MacMillian'ı yaralar. Price komutanını orada bırakmaz, peşlerindeki yüzlerce askere rağmen komutanını sırtına alır, hem çatışır hem de helikopterin onları alacağı noktaya doğru koşmaya devam eder. Helikopter gelene kadar da üstlerine akın akın gelen düşmanlara karşı kahramanca çarpışır.



Bu görevden sonra neler yaşıyor bilmiyoruz ama, başarılı bir asker olmalı ki Yüzbaşı rütbesini alabilmiş. Her görevden önce, görev yerine giderken puro içen karizmatik kahramanımız Modern Warfare'in sonunda dramatik bir sahneyle bizden ayrılıyor. Zakhaev bizi vurmak üzereyken silahını atıp hem hayatımızı kurtarıyor, hem de yıllar önce yarım bıraktığı işi tamamlamamızı sağlıyor. Sahne kapanırken biz onun öldüğünü düşünüyoruz.



İkinci Modern Warfare oyununun başlarında adı hiç geçmez, öldüğünü düşünürüz. Ancak oyunun ortalarında bir görevde bize "Mahkum 627"yi kurtarmamız söylenir. Önceki oyundaki karakterimiz "Soap" MacTavish şimdi komutanımız olmuştur ve "Soap" ünvanı da artık kullanılmaz. Rusya'nın gulag kamplarından birine gideriz bu görev için ve ağır çatışmalarla yer altında bir zindana kadar ilerleriz. Mahkumun tutulduğu hücrenin duvarını patlatıp içeri girdiğimiz anda üzerimize atlayan birisi suratımıza bir AK-47 doğrultur, bu kişi Capt. Price'tan başkası değildir. Sonra komutanımızı görür ve ona lakabıyla hitap eder, takım arkadaşımızın "Soap kim be?" tepkisini vermesinden sonra MacTavish'in silahını çekip "Bu sizin, efendim" demesiyle ilk oyuna harika bir gönderme yapılır, bu silah önceki oyunun sonunda Price'ın MacTavish'e attığı silahtır.



Daha sonra da özel olarak kurulmuş ve görevlerinden birisi kendisini kurtarmak olan birliğin (Task Force 141) başına geçer operasyonlara devam eder. Eğik beresini takar ve purosunu da alıp görevlere devam eder. Ancak bu görevlerden birinde emir aldığı General Shepherd'in aslında bir hain olduğunu anlar ve adamları Roach ve Ghost'u telsizle uyarır, ancak çok geç kalmıştır.



Bunun üzerine Price ve MacTavish, Sheperd'ın peşine düşerler ve amansız bir takip başlar. Oyunun sonunda bir kısmına dahil olduğumuz, bir kısmını seyrettiğimiz bir dövüş yaşanır. Bu dövüş sırasında Shepherd MacTavish'i kendi bıçağıyla yaralar ve o sırada Price yetişir. Price zor durumdayken de MacTavish göğsüne saplı bıçağı çıkartıp Shepherd'ı öldürür ve hem komutanı hem dostu olan Price'ı kurtarır. Oyunun sonundaysa hem Price'ın hem MacTavish'in artık aranan birer suçlu olduklarını görürüz.



"Seni tekrar görmek güzel, ihtiyar" diyen Soap'a "Roger that (Anlaşıldı)" diyecek kadar soğuk kanlı ve karizmatik bir karakter olan Captain Price'ın öyküsü henüz tamamlanmadı, 8 Kasım 2011'de çıkacak olan üçüncü Modern Warfare oyununda da göreceğiz Capt. Price'ı. Ancak bu oyunda da ilk ikisinde olduğu gibi İngiliz oyuncu Billy Murray mı seslendirecek bilmiyorum. Umarım öyle olur da o sert aksanı ve aksi ses tonuyla yine emirler verir.


"This is for the record. History is written by the victor. History is filled with liars. If he lives, and we die, his truth becomes written - and ours is lost. Shepherd will be a hero. 'Cause all you need to change the world is one good lie and a river of blood. He's about to complete the greatest trick a liar ever played on history. His truth will be the truth. But only if he lives, and we die."
Captain Price'ın Modern Warfere 2'nin sonundaki etkileyici konuşması


1 yorum:

Unknown dedi ki...

saol kardeşim