19 Eylül 2011 Pazartesi

Viddernas Tolv Kapitel




Aslında hiç aklımda yokken sanırım ben de bir yazı dizisi başlatmış olacağım. Çünkü uzun zamandır kritiğini yazmayı düşündüğüm bir başka albüm de, aslında Drudkh gibi esasında metal çıkışlı olan Lönndom’un akustik albümü Viddernas Tolv Kapiteldi.

Lönndom görece yeni bir proje olmasına rağmen aslında daha eski bir geçmişe sahip. ’99 yılında kurulmuş Armagedda adlı black metal grubunun elemanları  A. Petterson ve S. Sandström tarafından 2004 yılında kurulan topluluk, ilk albümlerinde önceki grupları Armagedda ve diğer projeleri Lekammen Illusionen Kallet (LIK) etkilerinin daha yoğun hissedildiği, black metal ve karanlık atmosferli bir rock müzik temelli, sıra dışı bir folk metal grubu görünümündeydi.Tamamen akustik olarak kaydedilen Viddernas Tolv Kapitel (VTK)’de ise söz konusu müzisyenlerin diğer projelerinden esintiler hissedilmekle birlikte, bu albüm çok daha doğaya dönük ve pastoral yaşamdan esinlenmiş görünmekte.

Albüme minimalistik bir anlayış hakim. Neo – Folk gruplarında sıkça görülen yaylılar ek vokaller, üflemeliler ve zaman zaman karmaşıklaşabilen kompozisyonları bu albümde görmek mümkün değil. Bu tarzın başyapıtlarından olan Where at the Night Woods Grouse Plays ve Kveldssanger’den daha farklı olarak çok daha basit bir yapıya sahip olmasına rağmen en az onlar kadar etkileyici parçalara sahip bir albüm. Genellikle orta uzunlukta ya da kısa uzunluktaki şarkılar kırsal yaşam durağanlığını yansıtmakta. Albümdeki vokal kullanımı ise  atmosferi oldukça ayinî bir yapıya sokuyor. Zaman zaman çift vokalli korolarla  ya da daha alçak tonda yapılan vokallerle şarkılara iniş ya da çıkış noktaları kazandırılmış.

Albümün açılış parçası Välkommen Ut mırıldanmalarla başlayıp gitgide yükselen vokallere sahip. Ancak söz olmadan yalnız insan sesiyle oluşturulmuş bir ezgiden oluşan şarkıda rüzgar sesleri ve gitar yardımcı unsur olarak kullanılmış.  Albümdeki anlayışın atmosferik ve primitif  bir müzik yaratmak üzerine olduğu ilk şarkıdan anlaşılıyor.



Skaldekonst om Ljusets Återkomst melankolik gitarlarla başlayıp içinde tefin de kullanıldığı,  yer yer LIK’ten de izler taşıyan, mistik  bir şarkı.



9.12’lik süresiyle albümün en uzun şarkısı Vindaflykt; erken dönem Ulver benzeri arpejler barındırıyor. Tribal öğeler ise yine olmazsa olmaz şeklinde burada da karşımızda.




Det Vita Ljuset i Mörkret albümde insan sesinin duyulmadığı tek şarkı. Kapanışa oldukça uygun ve bana uykuyu hatırlatıyor.



Viddernas Tolv Kapitel basit bir yapıda olmasına karşın kolay dinlenir bir müzik vaadetmiyor. Bunun nedeni karanlık atmosferli ve benzeri albümlere göre bir tekdüzeliğe sahip olması. Neşeli folk melodileri duymak isteyenler ya da güneşli çayır çimen ortamları araynlar bu albüme bulaşmamalı. Lönndom’daki ikili her ne kadar  iyi bildikleri bir anlayışta müzik icra etmiş olsalar da, bu albüm folk müzik için farklı bir deneme ve benzerlerinden kendini ayırıyor.

**********************************************************************

9/10


Albüm Bilgisi

Çıkış Yılı
2010
Şirket
Eisenwald Tonschmiede
Süre
59.52
Bağlantı
http://www.myspace.com/lonndom



1.         Välkommen Ut                                 
2.         I Vattnets Flöde                                 
3.         Skaldekonst om Ljusets Återkomst    
4.         En Vår Är Kommen                           
5.         Vindaflykt                                         
6.         Uttorkad Vare Forsen                       
7.         Höstdagar                                          
8.         Hjärtats Tolfte Månad                       
9.         Dröj Kvar                                           
10.       Vakande Torn                                   
11.       I Fälens Ände                                      
12.       Det Vita Ljuset i Mörkret                   

Hiç yorum yok: