30 Ocak 2011 Pazar

Marvel Noir

Dünyada gerek çizgi romanlarıyla, gerek filmleriyle en çok tanınan firmalardan biri Marvel. Spider Man, Iron Man, X-Men, Wolverine, Punisher, Captain America gibi pek çok karakter ülkemizde çizgi romanlardan çok filmlerle ve oyunlarla tanınmış olsa da, hemen hemen herkes bunların çizgi roman kahramanları olduğunu bilir.

Marvel, İngilizcede “crossover” olarak geçen, dilimizde “köprü, karşıya geçme” olarak adlandırabileceğimiz şeyi, sanırım en çok yapanlardan biridir (yazının devamında “köprü” tabirini kullanacağım). Bu olay, bir karakterin veya bütün evrenin bir sebeple başka bir evren ve düzene geçmesine denir. Marvel'ın “House of M” ve “Civil War” gibi dönemleri buna örnek olarak gösterilebilir.

Bir de, tamamen alternatif bir evren yaratılıp, karakterlerin özünü bozmadan anlatılması, alternatif senaryolar üretilmesiyle yayınlanan çizgi roman serileri vardır. İşte, Marvel Noir, bu tarzda bir seri.

Marvel evreninin “kara film”lerin karanlık, suç dolu, yozlaşmış ortamlarında geçen bu hikayeler, yine kara filmlerde olduğu gibi kontrastlı çizimlere sahipler. 1930'larda geçen bu hikayelerin kapaklarına bir göz atalım:

Daredevil 







  
Iron Man




Luke Cage








Punisher








Spider Man








Spider Man: Eyes Without a Face








Weapon X:


Wolverine








X-Men







X-Men Mark of Cain:







Hiç yorum yok: