5 Mart 2011 Cumartesi

Christopher Nolan



Christopher Nolan. Sadece dikkat edilmesi gereken bir yönetmen veya senarist değil. Dikkat edilmesi gereken bir deha. Yönettiği tüm filmlerin aynı zamanda senaryo yazarı. Nolan'ın hayal gücüne, kurgu kalitesine şaşırmamak, imrenmemek elde değil.


Filmlerini izleyen sinema severler ne demek istediğimi anlayacaklardır. Yazımın bu kısmında sinema sever tabirinden bahsetmek istiyorum hızlıca. Tırnak içindeki tabiri ile bir sinema sever olmak bence; film izlemeyi sevmek demek değildir sadece. Yetmez. Karşılamaz. Yarım bırakır bu tabir kaliteli bir izleyiciyi. "Sinema sever" her şeyden önce seçici olandır. Favori oyuncuları olan, favori yönetmenleri, favori senaristleri, favori filmleri olandır. Belirli bir tarzdan daha çok hoşlanandır. Kısacası film kültürü olandır. Ukalalık olarak algılanmasın fakat ben iyi bir izleyici olduğumu yani bir "sinema sever" olduğumu düşünüyorum ve benim favori yönetmenim Christopher Nolan'dan başkası değildir.



Christopher Nolan film yönetmenliğine ilk adımı 1997 yılında çektiği "Doodle Bug" isimli 3 dakikalık kısa film ile başladı. Bu filmini "Following", "Memento" ve "Insomnia" filmleri izledi. Yönetmen özellikle 2000 yılında yazıp yönettiği Memento filmi ile tüm dikkatleri üzerine toplamayı bilmiştir ki, aksine imkan tanımayacak mükemmellikte bir filmdir Memento. Ardından gelen süreç yapımcı bulmakta hiç zorluk çekmeyen bir Nolan ile beraber tamamen bir sinema ziyafetine dönüşmüştür. Sırası ile gelen Batman Begins, The Prestige, Batman: The Dark Kinight ve Inception filmleri sinema dünyasını bilemem ama beni benden almıştır. 2012 yılında perde ile buluşması beklenen Batman serisinin 3. filmi için de çalışmalar sürmektedir. Senarist ve yönetmen tabi ki Nolan. Ayrıca yeni çekilecek olan Superman filmi için de yapımcı olacağını açıklamıştır.



Nolan'ın filmlerinin afişlerini ve IMDB linklerini de sizler için bu yazıya koyacağım. Ama önce Nolan'ın tarzından bahsetmek istiyorum. Nolan filmlerinde sürpriz sonlar seven, seyirciyi ters köşeye yatıran sahneleri cömertçe kullanan bir yönetmen. Memento ve The Prestige filmlerinde bu tarzını oldukça kuvvetli bir şekilde yansıtmıştı. Yazının ilerleyen bölümünde Nolan'ın tarz değiştirdiği aşamadan da bahsedeceğim. Fakat Nolan'ın filmlerinde değişmeyen iki unsur var aksiyon ve gizem. Hatta aksiyondansa, gizem belki de Nolan için daha vazgeçilmezdir. Nasıl başarıyor bilinmez ama insanı film izlerken oturduğu yere çiviliyor Nolan. Filmlerinde sahne geçişleri o kadar sağlam ve olması gereken anı öyle güzel yakalıyor ki filmini izlerken zaman kavramını kaybedebiliyorsunuz. Örneğin Inceptionla yakaladığı hikayeden, kurgudan, hayal gücünden bahsetmeye benim cümlelerim yetmez. İfade dahi edemem. Her filminde üstüne koyan bu adam da daha çok iş var. Bekleyip göreceğiz.



Bağımsız film tabiri; günümüzde sanat filmlerini veya düşük bütçeli, büyük stüdyoların yan kuruluşu sayılan daha küçük stüdyolar tarafından çekilen filmleri anlatmakta kullanılır. Nolan ve bağımsız film dendiğinde akla gelmesi gereken filmleri ilk 3 filmidir. Yani Following, Memento ve Insomnia. Nolan ilk filmlerini doğal olarak kendini henüz kanıtlamadığı ve büyük yapımcılar bulmakta zorlanacağı bir ortamda yakaladığı başarı sayesinde asıl yapmak istediği şeye yönelebilmiştir. Büyük bütçeli stüdyo filmleri.

Nolan Batman Begins ile beraber hem yıllardır kafasında olan tarzda bir film yapmıştır, hem de Batman, Nolan'ın ellerinde hiçbir filmde olmadığı kadar Batman olmuştur. Batman gerçekten de Nolan ile yeniden doğmuştur. Bağımsız filmler ve stüdyo filmleri içinde ufak bir bilgi sıkıştırayım araya. Şimdiye kadarki Oscar ödüllerinde bağımsız filmler daha çok ödül alan taraf olarak göze çarpıyor. Ama, Oscar'ın hiç de hakkaniyetli dağıtılmadığını düşünen benim açımdan bu bilgi pek bir anlamda ifade etmiyor açıkçası.

Filmografisi:

Doodlebug

 
Yıl: 1997 IMDB: 7.0/10 Tür: Fantastik, Psikolojik, Kısa film Süre: 3 dakika

Following (Takip)




Yıl: 1998 IMDB: 7.7/10 Tür: Gerilim, Suç Süre: 70 dakika

Memento (Akıl Defteri)




Yıl: 2000 IMDB: 8,7/10 Tür: Gerilim , Psikolojik Süre: 148 Dakika

Insomnia



Yıl: 2002 IMDB: 7,2/10 Tür: Dram, Gizem, Polisiye Süre: 118 dakika



Batman Begins (Batman Başlıyor)



Yıl: 2005 IMDB: 8,3/10 Tür: Aksiyon, Fantastik, Gizem Süre: 140 dakika

The Prestige



Yıl: 2006 IMDB: 8,4/10 Tür: Aksiyon, Gizem, Fantastik Süre: 128 dakika

Batman: The Dark Knight (Kara Şövalye)



Yılı: 2008 IMDB: 8,9/10 Tür: Aksiyon, Fantastik Süre: 152 dakika

Inception (Başlangıç)



Yıl: 2010 IMDB: 9.1/10 Tür: Aksiyon, Bilim kurgu, Suç, Gizem Süre: 142 dakika



2 yorum:

Adsız dedi ki...

Üstün bir zekaya sahip bir yönetmen, kurgu demek o demek bence. Bir filmde, insanı hiç rahatsız etmeden ama aynı zamanda şaşırtarak ilerleyen bir kurgu yazmak kolay değil çünkü. Nolan'ın bu çağdaki en iyi yönetmen olduğuna dair derin inancım sarsılmayacak:D Bir yazı da David Fincher ile ilgili beklemekteyim:D Kendisine karşı beğenin var mı bilmiyorum ama onun da iyi bir yönetmen olduğunu düşünüyorum:)

MeLLo dedi ki...

Dört "Yönetmen" ile ilgili yazmayı planlıyorum. İkisi hakkında ki yazılarım yayında. Bunlardan birisi Christopher Nolan diğeri de Tim Burton. David Fincher kalan ikinin içinde mi ? göreceğiz :) Ama değilse bile ki öyle olduğunu söylemiyorum, isteğini dikkate alacağım ;)